Eger

Az Egri borvidék Magyarország egyik történelmi borvidéke. Az ország egyik legaszályosabb (legszárazabb) és leghűvösebb éghajlatú borvidéke, amit észak felől a Bükk-vidék központi hegyvonulata véd a hideg légáramlatoktól. Viszonylag későn tavaszodik. A vörösborok termelésének főleg a délnek, délnyugatnak néző lejtők mikroklímája kedvez. A szőlőfajták tekintetében Eger egy rendkívül sokszínű borvidék. A leggyakrabban telepített, illetve a legjobb minőségű borokat adó szőlőfajták:
Fehérszőlő: olaszrizling, chardonnay, hárslevelű, leányka.
Kékszőlő: kékfrankos, merlot, cabernet franc, pinot noir, portugieser, kadarka és cabernet sauvignon.
A borvidék leghíresebb bora a több vörösborszőlő borának házasításával készülő egri bikavér, ami egy testes, karakteres, jó savgerinccel rendelkező házasított bor.

1–12 / 85 találat